maanantai 29. elokuuta 2016

Portal, pelattu läpiPitäisikö aloittaa tämäkin postaus samaan tuttuun tyyliin? Alkuun innostukseni pelistä olivat suhteellisen pienet ja kuvittelin pelin hieman erilaisemmaksi mitä se oli lopulta. Olin kyllä tietoinen minkä tyyppinen peli oli kyseessä ja nähnyt Portal 2:sen Co-op pelaamisesta jotakin videota. Yleensä en vain ihan heti syty peleistä pelkän videon perusteella ja oma innostukseni pelejä kohtaan syttyy vasta pelatessa itse peliä. En vain osaa päästä sisään kaikkiin peleihin videoiden perusteella, ellei minulla ole jo sellaista pientä kipinää peliä kohtaan jo entuudestaan. Portal pelin pariin kuitenkin eksyin, kun poikaystäväni oli ostanut minulle paketin jossa tämä peli tuli yhdessä Half-Life 2:sen lisäosien kanssa. Lähdin siis kokeilemaan täysin uutta peliä pienen suostuttelun jälkeen hieman "pakotettuna".Pelin alkaessa olin aivan ummikkona odottamassa mitä eteen tulee ja mihin tässä nyt sitten taas mennään. Pelin edetessä tuli hämmästeltyä, innostuttua, hymähdeltyä ja pähkäiltyä. Peli tuli ahmaistua täysin yhdeltä istumalta hujauksessa, ajallisesti 2h 40min. Aivan liian nopeasti!! Olin silmät pyöreänä pelin loputtua ja jäin hieman janoamaan lisää. Ihmettelin itsekin, kuinka äkkiä peli voi hujahtaa ohi kun siihen uppoutuu ja siitä on innoissaan. Toki pelin kesto on keskivertoa paljon lyhyempi ja olen itse pelannut paljon pidempiä pelejä. Joissain peleissä vain toimii se lyhyempi kesto jottei pelin idea mene täysin piloille ja jotta pelaajan innokkuus saadaan pysymään alusta loppuun saakka korkealla, mutta mutta... Portal loppui silti jotenkin liian lyhyeen! Olisin itse halunnut jatkaa pähkäilyjä vielä lisää! Täytynee siis joskus palata tämän pelin pariin uudelleen ja yrittää päästä peli vielä nopeammin läpi. Olisikin yksi niistä harvoista peleistä mitä minä lähden uudelleen pelaamaan.

Peliä oli mukava pelata Half-Life 2 pelailujen jälkeen, kun tuli niin monista asioista mieleen tuo peli ja jotenkin sellainen tuttu ja turvallinen olo. Half-Life 2 läpipeluu on kuitenkin niin hyvässä muistissa vielä, että oli niin mukava päästä tuntemaan sellaista pientä tutun pelin tunnetta Portalin parissa. (Half-Life 2 fiilistelyjä pääsee lukemaan täältä.) Ei Portal toki nyt mikään täysi kopio ollut Half-Life 2:sesta, mutta sellaisia pieniä ääniä ja muita asioita tunnisti tutuksi. Tykkäsin näistä molemmista!

Tehtävät mitä pelissä tuli eteen oli miellyttävää ratkoa. Koko peluuni ajan poikaystäväni istui vieressä ja seurasi etenemistäni ja ratkaisutaitojani. Hän ei neuvonut mitä pitää tehdä missäkin ja hyvä niin, koska haluan itse päästä kokemaan sen onnistumisen ja oivaltamisen tunteen! Oli myös mukava tuntea itsensä fiksuksi kun ratkaisi jonkun pulman niin nopeasti, että sai siitä kehuja, jeii! Peli ei tuntunut liian vaikealta minulle ja tuntui, että ideaan sisään päästyä olisi kaivannut jopa hieman haastavampiakin pulmia. Jotkut tehtävät olivat helppoa kuin heinän teko (vaikkei heinän teko oikeasti ole edes mitään helppoa, miksi tällainen sanonta edes on?) ja jotkut tehtävät olivat sellaisia missä sai hieman enemmän pohdiskella, mutta lopulta suhteellisen reippaasti sai sen lampun päänsä päälle syttymään. Tällaiset oivaltamis pelit luovat mukavaa mielihyvää niissä onnistuessaan ja tällaisia pelejä tykkään pelata aina niin pitkään, kunnes satun olemaan hieman pahalla tai väsyneellä päällä enkä jaksa keskittyä niin paljon mitä tarvitsisi ja... Kiukkuhan sellaisessa sitten tulee. Tämä peli ei nyt  kuitenkaan onneksi luonut kiukutteluja ja pääsin ratkaisemaan virkein aivoin koko pelin läpi!

Pelissä sai onneksi suomeksi tekstityksen, jonka ansiosta pääsin paremmin peliin sisään jo heti alkuun! Ymmärrän kyllä englantia, mutta jos tektiä tulee vähänkään nopeampaa tahtia ja uusia sanoja tulee paljon ja puhujan ääni on koneellinen niin silloin putoan nopeasti kärryiltä ja en kerkeä suomentamaan itselleni kaikkia. Kiitos siis siitä, että tässä pääsin hyvin kärryjen kyytiin ja pysymäänkin kyydissä tekstityksien avustuksella. Tuli myös nautittua pelin humoristisista letkautuksista ja hyvin luoduista keskusteluista. Tai yksinpuheluista. Hahmoni kun ei sanaakaan sanonut. Noh, kuitenkin, GLaDOS hoiti juttelut hyvin!

Kokonaisuudessaan Portal oli lyhyt, mutta erittäin nautinnollinen pelikokemus! Kentät olivat ulkoasultaan yksinkertaisia ja siistejä, ohjattavuus oli hyvä, idea ja tarina toimiva. Pelin läpäistyäni jäi hyvä maku suuhun ja into Portal 2 peliä kohtaan nousi hujauksessa nollasta sataan, jonka jo pelasin läpikin. Tästä kuitenkin juttua myöhemmin. Ehdottomasti suosittelen tätä peliä jokaiselle joka ei ole vielä peliin tutustunut, en sitten tiedä onko sellaisia ihmisiä olemassa enää muita, kun minäkin tämän vihdoin pääsin kokemaan? Jos on niin hopi hopi, peli löytyy Steamista halvalla ja on usein tarjouksessakin joten pelaamaan ja kokemaan tämä hieno peli.

Mitäs te jotka olette tämän pelanneet, tykkäsittekö pelistä vai ottiko joku päähän ja pahasti?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Raapusta jotakin kommenttia.